Το λιμάνι της Σούδας

Το λιμάνι της Σούδας – ένα από τα πιο γνωστά λιμάνια της Μεσογείου

 

Το λιμάνι της Σούδας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 7 χιλιομέτρων ανατολικά της πόλης των Χανίων. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια στην Ελλάδα.

Το λιμάνι της Σούδας βρίσκεται μέσα στον Κόλπο της Σούδας, ο οποίος σχηματίζεται ανάμεσα στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου και τον κυρίως όγκο της Βόρειας Κρήτης. Ο Κόλπος της Σούδας είναι ένας από τους πιο καλά προστατευμένους κόλπους στη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς είναι περίπου 15 χιλιόμετρα μακρύς και μόλις 2 με 4 χιλιόμετρα πλατύς.

Μέσα στους αιώνες, το λιμάνι της Σούδας, λόγω της στρατηγικής του σημασίας, αποτελούσε πάντοτε αντικείμενο πόθου για κάθε πολιτισμό που έφτασε στο νησί της Κρήτης. Σήμερα, κοντά στο λιμάνι της Σούδας και μέσα στον Κόλπο της Σούδας, βρίσκονται επίσης και δύο στρατιωτικά λιμάνια, ένα του Ελληνικού Ναυτικού και ένα των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Κοντά στο λιμάνι της Σούδας βρίσκεται επίσης το συμμαχικό νεκροταφείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο είναι η τελευταία κατοικία για τους περίπου 1.500 από τους 2.000 Βρετανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη βίαιη Μάχη της Κρήτης.


Το λιμάνι της Σούδας και η μικρή πόλη της Σούδας

Το λιμάνι της Σούδας βρίσκεται στην άκρη της μικρής πόλης της Σούδας. Η πόλη της Σούδας χτίστηκε και κατοικήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 19ου αιώνα εκεί όπου παλιότερα υπήρχαν βάλτοι και θαμνώδεις εκτάσεις.

Μετά την κατασκευή του λιμανιού της Σούδας, η πόλη της Σούδας αναπτύχθηκε και άνθησε. Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής ονομαζόταν “Τούζλα”, από το Τουρκικό όνομα για τα βαλτοτόπια.

Σήμερα, η πόλη της Σούδας έχει πληθυσμό 8.000 περίπου ανθρώπων. Στην πράξη αποτελεί μακρινό προάστιο της πόλης των Χανίων.


Το λιμάνι της Σούδας μέσα στην ιστορία

Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας στην Κρήτη, το λιμάνι της Σούδας ήταν ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια των Ενετών στη Μεσόγειο Θάλασσα. Αποτελούσε επίσης στρατηγικό στόχο για του Οθωμανούς, στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν την Κρήτη. Το πρώτο κύμα εχθροπραξιών στην περιοχή έγινε στα μέσα του 16ου αιώνα από τον πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα.

Μετά από πολλές μάχες γύρω από τον Κόλπο της Σούδας, οι οποίες συνολικά διάρκεσαν περισσότερο από έναν αιώνα, στα μέσα του 17ου αιώνα οι Οθωμανοί κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη των Χανίων, το λιμάνι της Σούδας, και αργότερα όλο το νησί της Κρήτης. Παρόλα αυτά, οι Ενετοί κατάφεραν να διατηρήσουν για πολλές δεκαετίες το κάστρο τους και τη ναυτική τους βάση στο νησάκι της Σούδας, μέσα στον Κόλπο της Σούδας. Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου, ολόκληρος ο Κόλπος της Σούδας μετατράπηκε σε ένα μεγάλο στρατιωτικό λιμάνι.

Μετά την ανεξαρτησία της Κρήτης, το λιμάνι της Σούδας χρησιμοποιήθηκε ως ναυτική βάση για τους στόλους των μεγάλων ναυτικών δυνάμεων της εποχής. Τέλος, το 1913, όταν η Ελλάδα επανενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα, το λιμάνι της Σούδας έγινε μια από τις κύριες βάσεις του Ελληνικού στόλου. Για μερικά χρόνια κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γερμανικός κατοχικός στρατός χρησιμοποίησε το λιμάνι της Σούδας ως ναυτική βάση.

Το λιμάνι της Σούδας είναι ένα από τα πιο γραφικά λιμάνια της Μεσογείου. Τοποθετημένο ανάμεσα στις γραφικές χερσονήσους του Ακρωτηρίου και του Αποκόρωνα, το φυσικό του περιβάλλον εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. Λόγω της θέσης του, το λιμάνι της Σούδας είναι επίσης ένα από τα στρατηγικά πιο σημαντικά λιμάνια στη Μεσόγειο Θάλασσα.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>