Θέρισο Κρήτης
Θέρισο Κρήτης: Ένα μικρό χωριό στα Χανιά με μεγάλη ιστορία
Το Θέρισο Κρήτης είναι ένα μικρό χωριό νότια της πόλης των Χανίων, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων της Κρήτης. Ο πληθυσμός του είναι μικρός – περίπου 110 μόνιμοι κάτοικοι – έχει, ωστόσο, πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες του.
Το Θέρισο είναι γνωστό για τις υπέροχες ταβέρνες του που προσφέρουν φρέσκο φαγητό και ιδιαιτέρως πιάτα με αρνί και γίδα. Η τοπική γεωργική παραγωγή είναι, επίσης, εξαιρετική
Θέρισο Κρήτης – Ένας ιστορικός τόπος στα Χανιά
Το όνομα Θέρισο έχει συνδεθεί με μεγάλα γεγονότα της νεότερης ιστορίας της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα. Το Θέρισο είναι η ιδιαίτερη πατρίδα της μητέρας του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενός από τους πιο διακεκριμένους πολιτικούς της Ελλάδας του 20ου αιώνα.
Στα τέλη του 19ου αιώνα ο Βενιζέλος έγινε ο αρχηγός του κόμματος των φιλελευθέρων στην Κρήτη, όταν ακόμη το νησί αποτελούσε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Βενιζέλος υπήρξε ένας από τους ιθύνοντες της κρητικής εξέγερσης ενάντια στον Οθωμανικό ζυγό. Το 1905 οργάνωσε την Επαναστατική Συνέλευση, της οποίας το αρχηγείο ήταν στο Θέρισο Χανίων, ώστε να επιτύχει την ανεξαρτησία της Κρήτης και την επανένωση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η Επανάσταση του Θέρισου, όπως ονομάστηκε αυτό το κίνημα, ήταν η απάντηση στον Πρίγκιπα Γεώργιο της Ελλάδος, ο οποίος κατά τη θητεία του ως Ύπατος Αρμοστής της Ελλάδας, είχε απαλλάξει τον Βενιζέλο από τα καθήκοντά του ως Πρωθυπουργού της Κρητικής Πολιτείας.
Τα ταραχώδη χρόνια που ακολούθησαν οδήγησαν την Κρήτη σε καθεστώς ημιαυτόνομο, ο Βενιζέλος ανακηρύχθηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1910 και, τέλος, το 1913, μετά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, η Κρήτη επί τέλους κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και κατόρθωσε τη συνένωσή της με την υπόλοιπη Ελλάδα, κάνοντας πραγματικότητα το όραμα του Βενιζέλου.
Σήμερα, στην κεντρική πλατεία του Θέρισου υπάρχει ένα μνημείο αφιερωμένο στον Βενιζέλο. Επίσης, το αρχηγείο της Επαναστατικής Συνέλευσης στο Θέρισο έχει μετατραπεί σε μουσείο στο οποίο εκτίθενται ευρήματα εκείνης της κρίσιμης περιόδου.
Ο υπέροχος φυσικός περίγυρος του Θέρισου Κρήτης
Το Θέρισο Κρήτης, βρίσκεται σε μία εξαίσια φυσική τοποθεσία στα Χανιά. Είναι περίπου 15 χιλιόμετρα νότια της πόλης των Χανίων, από τα οποία, τα τελευταία 6 περνούν μέσα από το γραφικό Φαράγγι του Θέρισου. Το Φαράγγι του Θέρισου είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο κατά μήκος δεκατεσσάρων χιλιομέτρων, και αποτελεί δημοφιλή προορισμό τόσο για τους κατοίκους του νησιού όσο και για τους επισκέπτες. Πιθανότατα, το καλύτερο κομμάτι της διαδρομής βρίσκεται ανάμεσα στο Θέρισο και στο μικρό χωριό Ζούρβα στα νότια. Στην αρχή του φαραγγιού, μην ξεχάσετε να αναζητήσετε την παλιά πέτρινη γέφυρα, την “Καμάρα”, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι.
Το φαράγγι του Θέρισου βρίσκεται στα Λευκά Όρη Χανίων, στους πρόποδες, και χαρακτηρίζεται από τις απόκρημνες πλαγιές που αποτελούν πόλο έλξης για έμπειρους ορειβάτες από όλο τον κόσμο – μερικές φορές μπορεί κανείς να τους δει καθώς περνάει με το αυτοκίνητο μέσα από το φαράγγι. Επιπλέον, ίσως έχετε την ευκαιρία να δείτε τα αγριοκάτσικα της Κρήτης, τα οποία εμφανίζονται μπορούν να φανούν στα πιο απίστευτα σημεία των χαραδρών…
Από το Θέρισο της Κρήτης, μπορεί κανείς να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή των Λευκών Ορέων, τις “Πάχνες”, όπως λέγεται, και που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.450 μέτρων.
Άλλο σημείο της περιοχής μεγάλου ενδιαφέροντος είναι η σπηλιά “Κάτω Σαρακήνα”, γύρω στα 2,5 χιλιόμετρα από το Θέρισο, στην όχθη του ποταμού Κλαδισού, όπου έχουν ανακαλυφθεί πολλά ευρήματα της Νεολιθικής και της Μινωικής περιόδου.
Πολλοί από τους επισκέπτες στα Χανιά δεν το συμπεριλαμβάνουν στο πλάνο διακοπών τους, όμως το Θέρισο της Κρήτης είναι ένα ξεχωριστό μέρος που επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις στους επισκέπτες του.