Γαύδος Κρήτης

Γαύδος Κρήτης: Το νησί με τις παρθένες παραλίες και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον στα ανοιχτά του νότου των νομού Χανίων.

 

Η Γαύδος Κρήτης αποτελεί το νοτιότερο σημείο της Ελλάδας. Βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Χώρας Σφακίων Χανίων. Ο μόνος τρόπος να προσεγγίσετε αυτό το μικρό νησί είναι με καραβάκι από τη Χώρα Σφακίων ή την Παλαιόχωρα.

Η Γαύδος της Κρήτης είναι ένα απομακρυσμένο νησί στο Λιβυκό Πέλαγος. Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό είναι ο κύριος λόγος για την παρθένα ομορφιά του. Στη μακρινή Γαύδο θα βρείτε κάποιες από τις πιο εκπληκτικές παραλίες των Χανίων.

Η Γαύδος έχει περίπου 100 μόνιμους κατοίκους. Ωστόσο, τους καλοκαιρινούς μήνες μερικές χιλιάδες επισκέπτες μοιράζονται τις ομορφιές αυτού του νησιού.


Γαύδος Κρήτης – Ένα νησί τόσο μοναδικό όσο και η εκπληκτική φύση του

Η Γαύδος έχει τριγωνικό σχήμα και έκταση 27 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το νησί αποτελείται από εντυπωσιακούς σχηματισμούς βράχων, αμμόλοφους και καταπληκτικές παραλίες.

Στα βορειοδυτικά της Γαύδου Χανίων υπάρχει ένα μικροσκοπικό νησί που ονομάζεται Γαυδοπούλα.

Η πιο ξεχωριστή παραλία στη Γαύδο είναι η Τρυπητή. Βρίσκεται σε μια βραχώδη χερσόνησο στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, όπου ένα μεγάλο φυσικό τόξο έχει λαξευτεί στο βράχο από το νερό. Από εκεί προκύπτει και το όνομα Τρυπητή. Στην κορυφή της Τρυπητής υπάρχει το γλυπτό μιας μεγάλης, υπερφυσικού μεγέθους καρέκλας.

Άλλη μεγάλη παραλία, και η πιο γνωστή στο νησί της Γαύδου Κρήτης, είναι το Σαρακίνικο. Η παραλία Σαρακίνικο βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νησιού, γύρω στα δύο χιλιόμετρα από το λιμάνι της Γαύδου. Το Σαρακίνικο είναι μία καταπληκτική, μεγάλη και αμμουδερή παραλία, όπου θα βρείτε λίγες ταβέρνες και ένα μίνι μάρκετ.

Γενικά, οι περισσότερες παραλίες στη Γαύδο είναι παρθένες και όμορφες. Έχετε υπόψη, παρόλα αυτά, ότι πολλές από αυτές είναι πολύ δημοφιλείς στους γυμνιστές.


Γαύδος Κρήτης – Η μεγάλη ιστορία ενός μικρού νησιού

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα ξεχωριστά μέρη στην Κρήτη, έτσι και η Γαύδος έχει τόσο πλούσια ιστορία που ξαφνιάζει τους επισκέπτες.

Το νησί της Γαύδου Χανίων κατοικούνταν από τη Νεολιθική Εποχή. Το νησί άκμασε κατά τα Ρωμαïκά και Βυζαντινά χρόνια, όταν είχε πληθυσμό μερικών εκατοντάδων μονίμων κατοίκων. Ένα αξιοσημείωτο περιστατικό σχετικά με τη Γαύδο αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων, εδάφιο 27:16: Όταν ο Απόστολος Παύλος αναχώρησε από την Κρήτη για το τελευταίο του ταξίδι στη Ρώμη, το πλοίο ξέφυγε από την πορεία του εξαιτίας μιας καταιγίδας και πέρασε μέσα από το απάνεμη πλευρά της Γαύδου για ασφάλεια.

Δυσυχώς, κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας στην Κρήτη, οι Ενετοί απέτυχαν να προστατεύσουν τη Γαύδο από τους Σαρακηνούς πειρατές, που κατέλαβαν το νησί για μεγάλη χρονική περίοδο. Σε αυτά τα ταραγμένα χρόνια, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το νησί, που έγινε ένα από τα κυριότερα ορμητήρια των Σαρακηνών πειρατών. Η πιο γνωστή παραλία της Γαύδου, το Σαρακίνικο, πήρε το όνομά της από τους πειρατές αυτούς.

Το νησί της Γαύδου Χανίων εξακολούθησε να παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα. Στη δεκαετία του 1930 το νησί χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας για τους Έλληνες κομουνιστές, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του στρατηγού Μεταξά. Επίσης, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν τα Γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κέρδισαν τη μάχη της Κρήτης, οι συμμαχικές δυνάμεις εκκένωσαν την Κρήτη πηγαίνοντας προς το Νότο, χρησιμοποιώντας τη Γαύδο σαν προσωρινό σταθμό.

Η Γαύδος της Κρήτης είναι ένα μικρό νησί με φυσικό τοπίο και ατμόσφαιρα που δε θα βρείτε σε άλλο νησί της Ελλάδας. Είναι όμορφο, παρθένο και γεμάτο εκπλήξεις για τον επισκέπτη. Παρότι μακρινό και λίγο δύσκολο να το προσεγγίσει κανείς, το νησί της Γαύδου στα νότια του νομού Χανίων είναι ένα από εκείνα τα χαρακτηριστικά μέρη που θα θυμάστε για πολύ καιρό μετά τις διακοπές σας στην Κρήτη.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>