Φραγκοκάστελλο Κρήτης

Φραγκοκάστελλο Κρήτης: Μια υπέροχη παραλία στα Χανιά, ένα Ενετικό κάστρο πολλών αιώνων, και ένας τόπος γεμάτος θρύλους.

 

Το Φραγκοκάστελλο Κρήτης είναι ένα μικρό χωριό στα νότια του νομού Χανίων, στην επαρχία Σφακίων. Βρίσκεται 70 περίπου χιλιόμετρα νότια της πόλης των Χανίων και περίπου 15 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας της επαρχίας Σφακίων, τη Χώρα Σφακίων.

Τα δύο πολύ γνωστά αξιοθέατα που κάνουν το Φραγκοκάστελλο Κρήτης ιδιαίτερο, είναι το μεγάλο Ενετικό κάστρο, που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, και η όμορφη παραλία του Φραγκοκάστελλου.

Η παραλία του Φραγκοκάστελλου έχει κρυστάλλινα νερά, που συνήθως είναι ζεστά, και είναι ρηχή, το οποίο την κάνει κατάλληλη για οικογένειες με παιδιά.

Εκτός από το κάστρο και την παραλία, το Φραγκοκάστελλο αποτελεί μια πολύ καλή βάση για να εξερευνήσετε τα νότια του νομού Χανίων και τα εντυπωσιακά Λευκά Όρη στην επαρχία Σφακίων. Το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Πεζοπορίας Ε4 περνάει μέσα από το Φραγκοκάστελλο.


Φραγκοκάστελλο Κρήτης – το Ενετικό  κάστρο, από τα μεγαλύτερα στα Χανιά

Το χωριό Φραγκοκάστελλο πήρε το όνομά του από το Ενετικό του Κάστρο. Το κάστρο, που χτίστηκε τον 14ο αιώνα από τους Ενετούς, ονομαζόταν “Castel Franco”.

Το κάστρο στο Φραγκοκάστελλο Κρήτης χτίστηκε για να προστατεύει τη γύρω περιοχή από τις πειρατικές επιδρομές, αλλά και για να δώσει τη δυνατότητα στους Ενετούς να ελέγχουν πιο αποτελεσματικά τον ντόπιο πληθυσμό των Σφακιανών, ο οποίος είναι γνωστός για την αγάπη του για ελευθερία και ανεξαρτησία. Όντως, η κατασκευή του κάστρου είχε μεγάλες καθυστερήσεις εξαιτίας των συνεχών σαμποτάζ της τοπικής αντίστασης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, όταν το κάστρο είχε επιτέλους ολοκληρωθεί, οι Ενετοί κυνήγησαν με μανία τους αρχηγούς των επαναστατών και τους κρέμασαν από τις πύλες και τους πύργους του κάστρου.

Το Ενετικό κάστρο στο Φραγκοκάστελλο Χανίων έχει ορθογώνιο σχήμα με τετράγωνους πύργους στις τέσσερις γωνίες του. Παρόλο που είχε κατασκευαστεί πολύ καλά, δεν μπορούσε να αντέξει τις συνεχείς επιθέσεις των επαναστατών, και σίγουρα όχι την επίθεση των Οθωμανών, στις αρχές του 19ου αιώνα.


Η ιστορία του Φραγκοκάστελλου Κρήτης – το κάστρο, ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης, ο θρύλος και οι Δροσουλίτες.

Το Φραγκοκάστελλο και το Ενετικό του κάστρο έχουν πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες και θρύλους που σχετίζονται με αυτά. Όμως η πιο γνωστή ιστορία είναι αυτή του Χατζημιχάλη Νταλιάνη και των Δροσουλιτών.

Το 1828, η Οθωμανική Αυτοκρατορία επιτέθηκε στη Νότια Κρήτη με μεγάλο και ισχυρό στρατό. Η μικρή φρουρά των Ενετών στο κάστρο του Φραγκοκάστελλου το εγκατέλειψε, αποφεύγοντας να αναμειχθεί σε μια θανάσιμη για αυτήν μάχη. Το ίδιο όμως δεν έγινε και με τον Χατζημιχάλη Νταλιάνη, τον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία, και τους άντρες του, μία ομάδα 350 εθελοντών, που κατέλαβαν το κάστρο.

Ο Οθωμανικός στρατός με τον αρχηγό τους Μουσταφά μπέη, πολιόρκησαν το κάστρο για εφτά ημέρες. Στο τέλος, κατάφεραν να σπάσουν την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων επαναστατών, εισέβαλαν στο κάστρο, και κυριολεκτικά σφάγιασαν όλους τους επαναστάτες, συμπεριλαμβανομένου του Νταλιάνη.

Μετά τη μάχη του Φραγκοκάστελλου, ο Μουσταφά μπέη και οι άντρες του θεώρησαν ότι είχαν εξαρθρώσει την τοπική αντίσταση, όμως έκαναν λάθος: Όταν ο Οθωμανικός στρατός προσπάθησε να μετακινηθεί από το Φραγκοκάστελλο προς τον Βορρά, ακολουθώντας τη διαδρομή μέσα από τα φαράγγια των Λευκών Ορέων της Κρήτης, υπέστη σοβαρές απώλειες από τους ντόπιους επαναστάτες.

Η ιστορική μάχη του Φραγκοκάστελλου έλαβε χώρα στα τέλη Μαΐου. Κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλοί άνθρωποι έχουν γίνει μάρτυρες ενός ενδιαφέροντος φαινόμενου: Βλέπουν σκιές σιωπηρών πολεμιστών που περπατούν προς το κάστρο την αυγή, πριν χαθούν μέσα στη θάλασσα. Αυτό το μυστήριο φαινόμενο ονομάζεται ‘‘Δροσουλίτες’’ .

Πολλοί επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να λύσουν αυτό το παράξενο – και σπάνιο – ‘‘όραμα’’ στο Φραγκοκάστελλο, αλλά δεν έχουν καταφέρει να βρουν μια λογική εξήγηση. Πολλοί άνθρωποι με ιδιαίτερες ψυχικές ικανότητες πιστεύουν ότι οι σκιές είναι τα φαντάσματα των πολεμιστών του Χατζημιχάλη Νταλιάνη που δεν θάφτηκαν, και περιπλανιούνται σαν σκιές γιατί η ψυχή τους δεν μπορεί να αναπαυθεί…

Το Φραγκοκάστελλο Κρήτης είναι ένας τόπος θρύλων και ηρωικής ιστορίας, με ένα εντυπωσιακό Ενετικό κάστρο πολλών αιώνων, κοντά σε μια όμορφη παραλία των Χανίων. Αν προσθέσουμε σε αυτά την τοποθεσία του χωριού, εξαιρετική για κάθε επισκέπτη που θέλει να εξερευνήσει τη Νοτιοδυτική Κρήτη, το Φραγκοκάστελλο είναι ένα μέρος που αναμφίβολα αξίζει να επισκεφτείτε.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>