Σφακιά Κρήτης

Σφακιά Κρήτης: Βουνά, παραλίες και μοναδικοί άνθρωποι στα νότια του νομού Χανίων

 

Τα Σφακιά Κρήτης στα νότια των Χανίων, είναι ένα μέρος μοναδικό σε ολόκληρη την Ελλάδα. Συνδυάζει ψηλά βουνά και πανέμορφες παραλίες, και μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, όταν δεν υπήρχαν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι που να συνδέουν το βόρειο με το νότιο τμήμα του νησιού, ήταν ένας τόπος απομονωμένος από τις μεγάλες πόλεις της Βόρειας Κρήτης.

Τα Σφακιά της Κρήτης είναι ο μεγαλύτερος δήμος του νομού Χανίων, καθώς και ο πιο αραιοκατοικημένος δήμος της Κρήτης, με λιγότερους από 2.500 κατοίκους να ζουν σε συνολική έκταση 468 τετραγωνικών χιλιομέτρων.


Σφακιά Κρήτης – μια ιστορία γεμάτη εξεγέρσεις και επαναστάσεις

Η ισχυρή θέληση και το ανεξάρτητο πνεύμα των Σφακιανών, μαζί με την απομόνωση και την έλλειψη σημαντικών φυσικών πόρων στην περιοχή, αποτελούν τις κύριες αιτίες για τις οποίες η περιοχή των Σφακίων υπήρξε εντελώς ή εν μέρει ανεξάρτητη κατά τη διάρκεια των αιώνων που τα Χανιά και η Κρήτη βρισκόταν υπό Ενετική ή Οθωμανική κατοχή.

Τα Σφακιά είναι γνωστά στην ιστορία της Κρήτης για τις επαναστάσεις και τις εξεγέρσεις, που τις περισσότερες φορές ξεκινούσαν από εδώ και στη συνέχεια εξαπλώνονταν στη Δυτική Κρήτη και σε ολόκληρο το νησί. Ένας από τους πιο γνωστούς επαναστάτες της Ελληνικής ιστορίας, ο Δασκαλογιάννης, γεννήθηκε εδώ.

Πολλοί ιστορικοί ισχυρίζονται ότι το βραχώδες, άγριο έδαφος των Σφακίων έχει αφήσει το σημάδι του στο σκληροτράχηλο χαρακτήρα των ντόπιων. Οι Σφακιανοί ιστορικά υπήρξαν ανυπόταχτοι σε κάθε ξένο κατακτητή, και κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να είναι ανεξάρτητοι και ελεύθεροι, όποιο και αν ήταν το κόστος. Αυτό φάνηκε ακόμα και στην πρόσφατη ιστορία, όταν κατά τη διάρκεια της κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα Σφακιά υπήρξαν η κύρια έδρα της τοπικής Ελληνικής αντίστασης.


Σφακιά Κρήτης – μια μοναδική τοποθεσία στη Μεσόγειο θάλασσα

Η περιοχή των Χανίων συνδυάζει τα ψηλά Λευκά Όρη, στο Βορρά, με υπέροχες παραλίες στο Νότο. Ανάμεσα στα βουνά και τη θάλασσα, ένα πλήθος φαραγγιών έχουν σχηματιστεί μέσα στους αιώνες, όπως το πασίγνωστο Φαράγγι της Σαμαριάς, το μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης.

Στα βόρεια Σφακιά βρίσκουμε τα οροπέδια Ασκύφου και Ομαλός, από όπου και ξεκινά το μονοπάτι για το φαράγγι της Σαμαριάς. Προχωρώντας νότια, ακολουθώντας την κατεύθυνση των φαραγγιών των Λευκών Ορέων, κατεβαίνουμε προς το Λιβυκό Πέλαγος, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα των Σφακίων, το παραθαλάσσιο χωριό Χώρα Σφακίων. Η Χώρα Σφακίων και το γειτονικό παραθαλάσσιο χωριό Φραγκοκάστελο είναι προσβάσιμα μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου, ωστόσο κάποια από τα πιο γνωστά παραθαλάσσια χωριά των Σφακίων είναι προσβάσιμα μόνο με καραβάκι ή μετά από πεζοπορία ωρών.

Οι περισσότερες παραλίες στα Σφακιά Κρήτης είναι παρθένες και όμορφες. Υπάρχουν παραλίες τόσο με άμμο όσο και με βότσαλα, όλες με κρυστάλλινα νερά.

Για τους επισκέπτες που τους αρέσει η πεζοπορία, τα Σφακιά έχουν μερικά από τα πιο εξαιρετικά μονοπάτια στο νομό Χανίων. Εκτός από αυτά που είναι κοντά στη θάλασσα, υπάρχει και το μεγάλο Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που περνάει μέσα από τα Λευκά Όρη.

Τα Σφακιά Κρήτης είναι ένα ιδιαίτερο μέρος στα νότια των Χανίων που έχει καταφέρει να διατηρήσει τις παραδόσεις του και το φυσικό του περιβάλλον μέσα στους αιώνες. Όταν είστε στη Δυτική Κρήτη, μια επίσκεψη στα Σφακιά Χανίων και στα παραδοσιακά, γραφικά χωριά του, είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>