Ροδωπού, Χανιά

Χερσόνησος Ροδωπού, Χανιά: Ένας απομονωμένος, μυστικός θησαυρός της φύσης στη Βορειοδυτική Κρήτη

 

Η χερσόνησος Ροδωπού είναι αυτή που χωρίζει τον κόλπο των Χανίων από τον κόλπο του Κισσάμου. Έχει μήκος 18 χιλιόμετρα και πλάτος 5 χιλιόμετρα.

Η Ροδωπού είναι μια απομακρυσμένη χερσόνησος, χωρίς ιδιαίτερες ταξιδιωτικές υποδομές, ιδανική για τους επισκέπτες που επιζητούν απομόνωση.


Νότια Ροδωπού – εκεί όπου ζουν οι μόνιμοι κάτοικοι

Στη Νότια Ροδωπού βρίσκονται όλα τα χωριά, μικρά και μεγάλα, που υπάρχουν στη χερσόνησο. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος μέχρι το χωριό Αφράτα. Από εκεί και πέρα, συνεχίζετε προς το βόρειο τμήμα της χερσονήσου μέσω ενός χωματόδρομου.

Το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής είναι το Κολυμπάρι, το οποίο δε βρίσκεται μέσα στη χερσόνησο, αλλά στη βάση της χερσονήσου στα ανατολικά της, προς την πλευρά του κόλπου των Χανίων.

Κοντά στο Κολυμπάρι βρίσκεται η ενδιαφέρουσα Μονή Γωνιάς και η Ορθόδοξη Ακαδημία της Κρήτης. Επίσης, κοντά στο χωριό Αφράτα, υπάρχει ένας πανέμορφος κολπίσκος με μια σπηλιά, που ονομάζεται Ελληνοσπήλιος.


Βόρεια Ροδωπού – απόλυτη απομόνωση

Το βόρειο τμήμα της χερσονήσου είναι πρακτικά ακατοίκητο. Το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της αποτελείται από βοσκούς. Δεν υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι στην περιοχή αυτή, γεγονός που καθιστά ένα όχημα 4×4 ή μια μηχανή απαραίτητα στον επισκέπτη.

Στο βόρειο άκρο της χερσονήσου, κοντά στην παραλία Μένιες, βρίσκεται το ιερό της Δίκτυννας. Κατά τη Ρωμαïκή περίοδο, το ιερό αυτό υπήρξε το πιο σημαντικό στη Ροδωπού.

Στη βόρεια Ροδωπού υπάρχει, επίσης, το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Μπορείτε να φτάσετε εκεί, αφού περπατήσετε περίπου 3 ώρες, ακολουθώντας ένα περιπατητικό μονοπάτι. Στις 29 Αυγούστου, την ημέρα του Αγίου Ιωάννη, οι πιστοί περπατούν προς το παρεκκλήσι και περνούν μια ημέρα και μια νύχτα, έχοντας εφοδιαστεί με κουβέρτες για το βράδυ. Η συμβολική αυτή τελετή αποτελεί φόρο τιμής στον ασκητισμό του Αγίου Ιωάννη, και γίνεται σε ανάμνηση του αποκεφαλισμού του.

Αν θελήσετε να δείτε τη μυστική Ροδωπού, μη χάσετε τη διαδρομή με καραβάκι γύρω από τη χερσόνησο. Σε αυτό το ταξίδι θα δείτε την εκκλησία της Παναγίας στο Χώνι, την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, τα παλιά ορυχεία, πολλές όμορφες παραλίες, και το γνωστό ακρωτήρι Σπάθα.

Όσον αφορά την πανίδα της χερσονήσου, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πουλιών. Την άνοιξη και το φθινόπωρο πολλά αποδημητικά πουλιά φωλιάζουν εδώ. Ωστόσο, ο πιο ιδιαίτερος κάτοικος της Ροδωπού είναι ο χρυσαετός με τη χαρακτηριστική λευκή ουρά.

Η χερσόνησος Ροδωπού είναι ένα μέρος άγριας ομορφιάς, όπου η φύση εξακολουθεί να βασιλεύει. Παρόλο που η πρόσβαση στη χερσόνησο γίνεται μόνο από τη θάλασσα ή με οχήματα 4×4, υπάρχουν τοπία μοναδικής ομορφιάς για να δει κανείς. Αυτά τα τοπία αρκούν για να βάλουν τη Ροδωπού στο πρόγραμμα κάθε σοβαρού επισκέπτη της Κρήτης.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>