Παραλίες στην Κρήτη

Παραλίες στην Κρήτη: Εκατοντάδες εκπληκτικές παραλίες σας περιμένουν στη βόρεια και τη νότια ακτή του νησιού


Οι παραλίες στην Κρήτη είναι από τις καλύτερες παραλίες όχι μόνο στη Μεσόγειο Θάλασσα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Βρίσκονται σε μια μεγάλη ποικιλία, από μικρές απομονωμένες παραλίες, μέχρι μεγάλες παραλίες με αρκετά χιλιόμετρα ακτογραμμής, και από τυπικές Μεσογειακές παραλίες, μέχρι τροπικές.

Όλες σχεδόν οι παραλίες στην Κρήτη έχουν πεντακάθαρα νερά, και είναι διαφόρων ειδών: αμμώδεις παραλίες, παραλίες με μικρά ή μεγάλα βότσαλα, ενώ θα βρείτε ακόμη και μερικές βραχώδεις παραλίες.

Υπάρχουν περίπου 150 γνωστές παραλίες στην Κρήτη – και πολλές ακόμη όχι και τόσο γνωστές. Οι παραλίες της Δυτικής Κρήτης είναι γενικά πιο ποικίλες και το φυσικό τους περιβάλλον πιο ευχάριστο για τον επισκέπτη, καθώς τις περισσότερες φορές προσφέρουν άφθονη σκιά, η οποία είναι απαραίτητη κατά το ζεστό μεσημέρι του καλοκαιριού στην Κρήτη.

 

Παραλίες στην Κρήτη – η θάλασσα και οι άνεμοι

Η θάλασσα στις παραλίες της Κρήτης είναι ζεστή το καλοκαίρι, κάτι που κάνει το κολύμπι σε αυτές άνετο και ευχάριστο. Γενικά, μπορείτε να κολυμπήσετε με ευκολία για περίπου 6 μήνες τον χρόνο, από τα μέσα Απριλίου μέχρι και τα μέσα του Οκτωβρίου, αλλά υπάρχουν και πολλοί που κολυμπούν για 7-8 μήνες τον χρόνο. Καθ’ όλη αυτήν την περίοδο η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται μεταξύ 20 °C και 27 °C, αλλά γενικά ποτέ δεν πέφτει κάτω από τους 17 °C, κάνοντας το κολύμπι στην Κρήτη κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου σχετικά εύκολο.

Περιστασιακά φυσούν άνεμοι στις παραλίες της Κρήτης, οι οποίοι μερικές φορές είναι δυνατοί. Οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου είναι οι πιο συχνοί – οι νότιοι άνεμοι γενικά πνέουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το καλοκαίρι συναντάμε επίσης και τους χαρακτηριστικούς ανέμους του Νοτίου Αιγαίου, τα μελτέμια, τα οποία πνέουν από τα βορειοδυτικά.

Καθώς οι άνεμοι το καλοκαίρι πνέουν από τα βόρεια, οι βόρειες παραλίες της Κρήτης είναι αυτές που επηρεάζονται περισσότερο. Όταν οι άνεμοι είναι δυνατοί, δημιουργούν ψηλά κύματα σε κάποιες παραλίες στη βόρεια ακτή της Κρήτης. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει, μόνο έμπειροι κολυμβητές πρέπει να δοκιμάσουν να κολυμπήσουν – πάντοτε ακολουθώντας, φυσικά, τις οδηγίες των ναυαγοσωστών και ελέγχοντας αν έχει υψωθεί στην παραλία κόκκινη σημαία, η οποία σηματοδοτεί ότι η θάλασσα δεν είναι κατάλληλη, ή ακόμη και επικίνδυνη, για κολύμπι.

Λόγω της θέσης και του περιβάλλοντός τους, κάποιες από τις παραλίες στην Κρήτη δεν επηρεάζονται από τους ισχυρούς ανέμους. Στη Δυτική Κρήτη, κάποιες από τις πιο γνωστές από τις παραλίες αυτές είναι οι Καλύβες, η Αλμυρίδα, η Πλάκα, το Μαράθι, ο Μπάλος και το Λουτρό.

 

Παραλίες στην Κρήτη – περισσότερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Ανάμεσα στις παραλίες της Κρήτης, αυτές που βρίσκονται στη βόρεια ακτή είναι τις περισσότερες φορές πιο ρηχές και πιο ζεστές από τις παραλίες στη νότια ακτή του νησιού. Πολλές φορές οι βόρειες παραλίες έχουν επίσης και ναυαγοσώστες σε υπηρεσία.

Από την άλλη, οι παραλίες στη νότια ακτή της Κρήτης είναι γενικά λιγότερο πολυσύχναστες και πιο παρθένες. Σε κάποιες από αυτές υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία, συνήθως σε μια γωνιά της παραλίας, όπου ο γυμνισμός επιτρέπεται. (Έχετε κατά νου ότι οι γυμνιστές είναι ειδικοί στο να ανακαλύπτουν τις καλύτερες παραλίες, οπότε η παρουσία τους εκεί σημαίνει ότι έχετε βρει μια εξαιρετική παραλία!)

Μπορείτε εύκολα να βρείτε ξαπλώστρες και ομπρέλες θαλάσσης στην παραλία, κυρίως στις βόρειες παραλίες της Κρήτης. Όσον αφορά το ελεύθερο κάμπινγκ, παρόλο που γενικά απαγορεύεται στην Κρήτη, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία, κυρίως στις νότιες παραλίες της Κρήτης, όπου μπορείτε να κατασκηνώσετε δίπλα στη θάλασσα.

Οι παραλίες στην Κρήτη είναι πραγματικά “παγκόσμιας κλάσης” και μοναδικές, όπως και το ίδιο το νησί. Καθώς η Κρήτη διαθέτει μια εκπληκτική ακτογραμμή 1.000 χιλιομέτρων, η ποικιλία από παραλίες στην Κρήτη είναι εντυπωσιακή.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στην Κρήτη >>