Ομαλός Κρήτης

Ομαλός Κρήτης: Ένα αυθεντικό αγροτικό χωριό στα ορεινά του νομού Χανίων, σε ένα υπέροχο οροπέδιο.

 

Ο Ομαλός Κρήτης είναι ένα πολύ μικρό χωριό στη μέση του ομώνυμου οροπεδίου, που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα νότια της πόλης των Χανίων. Ο Ομαλός είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη της Κρήτης.

Ο Ομαλός είναι το ιδανικό μέρος για να περάσετε τη νύχτα, εάν θέλετε να ξυπνήσετε νωρίς το πρωί και να κατεβείτε μέσα από το φαράγγι της Σαμαριάς, ξέχωρα από το πλήθος των τουριστών. Η είσοδος του φαραγγιού της Σαμαριάς, το μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης, βρίσκεται μόνο 5 χιλιόμετρα μακρυά από το χωριό Ομαλός.

Ο Ομαλός έχει μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια και παραδοσιακές ταβέρνες, είναι όμως ένα πολύ μικρό χωριό των Χανίων, γι’ αυτό δεν πρέπει να περιμένετε πολλές ανέσεις για τον ταξιδιώτη. Ωστόσο, αυτό σημαίνει παράλληλα ότι έχετε τη σπάνια ευκαιρία να ζήσετε την αυθεντική ύπαιθρο της Κρήτης.

Όσον αφορά την ευκολία πρόσβασης, στο δεύτερο μισό της διαδρομής από τα Χανιά προς τον Ομαλό της Κρήτης, ύστερα από τους Φούρνους, και ιδιαίτερα μετά τους Λάκκους, ο δρόμος είναι στενός και έχει μερικές απότομες στροφές. Καθώς ο δρόμος χρησιμοποιείται από τα τοπικά λεωφορεία, που μεταφέρουν επισκέπτες από και προς το Φαράγγι της Σαμαριάς, θα πρέπει να αδηγείτε προσεκτικά. Επιπλέον, το χειμώνα θα πρέπει να είστε ακόμη πιο προσεκτικοί, γιατί υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν πέτρες πάνω στον ορεινό δρόμο.


Ομαλός Κρήτης – ένα χωριό που βρίσκεται σε υπέροχο φυσικό περιβάλλον

Το οροπέδιο του Ομαλού στα Χανιά βρίσκεται σε πραγματικά υπέροχο σημείο. Είναι ένα κυκλικό κομμάτι γης που βρίσκεται ανάμεσα στις ψηλές κορυφές των Λευκών Ορέων, που το ύψος τους κυμαίνεται από 1.000 έως 1.250 μέτρα.  Έχει έκταση 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι γεωγράφοι πιστεύουν ότι στο μακρινό παρελθόν το οροπέδιο του Ομαλού ήταν λίμνη, η οποία έχασε το νερό της μέσα από το σπήλαιο του Τζαννή.

Στο γόνιμο έδαφος του οροπεδίου του Ομαλού Χανίων οι ντόπιοι καλλιεργούν λαχανικά και φρούτα, ιδιαίτερα μήλα, δημητριακά και πατάτες, που δύσκολα ευδοκιμούν σε χαμηλότερα υψόμετρα και θερμότερα κλίματα.

Όσον αφορά την κτηνοτροφία, ο Ομαλός Κρήτης είναι γνωστός για τα “μιτάτα”, μικρά παραδοσιακά κτίσματα, όπου παράγεται το γνωστό τοπικό τυρί με τις παλιές, φυσικές μεθόδους. Το ίδιο γνωστές είναι και οι τοπικές “μαδάρες”. Αυτές είναι χτίσματα μεγάλου ύψους, στις πλαγιές των Λευκών Ορέων, όπου οι βοσκοί οδηγούν τα κοπάδια τους από αιγοπρόβατα τις ζεστές μέρες της άνοιξης και του καλοκαιριού, ξεκινώντας από τη φθινοπωρινή και χειμερινή “βάση” τους στο οροπέδιο του Ομαλού.


Ομαλός Κρήτης – ένας τόπος γεμάτος από ιστορικά γεγονότα

Τον 19ο αιώνα, το οροπέδιο του Ομαλού υπήρξε μια από τις κύριες βάσεις των Κρητών επαναστατών ενάντια στην Οθωμανική κατοχή. Κατά τη διάρκεια αυτής της κατοχής, που κράτησε γύρω στους δυόμιση αιώνες, το οροπέδιο του Ομαλού Χανίων υπήρξε κατά το μεγαλύτερο διάστημα ελεύθερο, καθώς ο Οθωμανικός στρατός απέφευγε να πολεμήσει ενάντια στα σκληροτράχηλα ένοπλα σώματα των ντόπιων επαναστατών.

Ο πιθανότατα πιο γνωστός επαναστάτης της Δυτικής Κρήτης, ο Χατζημιχάλης Γιάνναρης, γεννήθηκε στο οροπέδιο του Ομαλού, και συγκεκριμένα στο γειτονικό χωριό Λάκκοι. Ο Χατζημιχάλης Γιάνναρης κατείχε κεντρικό ρόλο στις εξεγέρσεις του 1855 και του 1856 και στην επανάσταση του 1866-1869. Αιχμαλωτίστηκε αρκετές φορές από τον Οθωμανικό κατοχικό στρατό αλλά όλες τις φορές κατάφερε να αποδράσει. Η πιο εντυπωσιακή του απόδραση υπήρξε αυτή από το φρούριο Φιρκάς στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, κάτι που εκείνη την εποχή θεωρούνταν αδύνατο. Ο Χατζημιχάλης Γιάνναρης πέρασε κάποιο χρόνο εξόριστος στην Οδησσό, τμήμα τότε της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Το 1912, ο Χατζημιχάλης Γιάνναρης έγινε μέλος του κοινοβουλίου και τελικά, το 1915, ήταν παρόν στην τελετή για την ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα. Την επόμενη χρονιά, αφού είχε δει το όνειρό του για μια ελεύθερη Κρήτη να γίνεται πραγματικότητα, έφυγε από τη ζωή. Ήταν 85 ετών.

Ο Χατζημιχάλης Γιάνναρης ενταφιάστηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του στον Ομαλό, σύμφωνα με την επιθυμία του. Σήμερα, απέναντι από την είσοδο της σπηλιάς του Τζαννή υπάρχει ένας πύργος και μια εκκλησία αφιερωμένα στον μεγάλο αυτόν τοπικό ήρωα.

Ο Ομαλός Κρήτης είναι ένα χωριό και ένα οροπέδιο στο νομό Χανίων, γεμάτα από την αυθεντικότητα της ορεινής Κρητικής υπαίθρου. Παρόλο που οι ανέσεις δεν είναι τόσο καλές όσο στη βόρεια πλευρά του νησιού, ο Ομαλός Κρήτης θα γοητεύει πάντοτε για τη μοναδική του ατμόσφαιρα.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>