Μονή Χρυσοσκαλίτισσας

Χρυσοσκαλίτισσα: Ένα γραφικό μοναστήρι στα Χανιά με διαχρονική γοητεία, που είναι γνωστό σε όλη την Κρήτη.

 

Η μονή Χρυσοσκαλίτισσας είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα στο νομό Χανίων. Βρίσκεται στη Νοτιοδυτική Κρήτη, λίγα χιλιόμετρα βόρειότερα από τη διάσημη παραλία Ελαφονήσι. Είναι γυναικεία μονή.

Η μονή Χρυσοσκαλίτισσας είναι χτισμένη πάνω σε ένα λόφο που βρίσκεται σε έναν κολπίσκο με βραχώδη, τραχιά ακτογραμμή. Από το μοναστήρι η θέα είναι όμορφη προς τη θάλασσα και τη δυτική ακτή της Κρήτης.

Παρόλο που η Χρυσοσκαλίτισσα είναι περίπου 75 χιλιόμετρα μακριά από τα Χανιά, η μοναδικότητά της και η μικρή της απόσταση από το Ελαφονήσι προσελκύουν πολλούς επισκέπτες, τόσο Έλληνες όσο και ξένους.


Ο θρύλος της μονής Χρυσοσκαλίτισσας Χανίων

Το μακρύ όνομα ‘‘Χρυσοσκαλίτισσα’’ σημαίνει ουσιαστικά την Παναγία του χρυσού σκαλοπατιού. Σύμφωνα με το θρύλο, όταν οι Οθωμανοί κατέκτησαν την Κρήτη, οι μοναχές έκρυψαν τα χρυσά αριστουργήματα του μοναστηριού κάτω από ένα σκαλοπάτι της μεγάλης σκάλας, για να τα προστατέψουν από τη λεηλασία. Το ‘‘χρυσό σκαλοπάτι’’, όπως ονομάστηκε, έδωσε το όνομα στο μοναστήρι. Ο θρύλος λέει επίσης ότι οι μη Χριστιανοί και οι αμαρτωλοί δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το χρυσό σκαλοπάτι ανάμεσα στα 90 σκαλοπάτια του μοναστηριού, το οποίο είναι ορατό μόνο στους πιστούς.

Το καθολικό της μονής Χρυσοσκαλίτισσας είναι αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα και στην Κοίμηση της Θεοτόκου, η εικόνα της οποίας λέγεται ότι έχει γίνει πριν από 1.000 χρόνια. Θα δείτε αυτήν την εικόνα, μαζί με άλλες, στη μικρή εκκλησία του μοναστηριού, η οποία μοιάζει ανέγγιχτη από τον χρόνο.


Μονή Χρυσοσκαλίτισσας Χανίων – παρελθόν και μέλλον

Όπως κάθε γνωστό μοναστήρι στην Κρήτη, η Χρυσοσκαλίτισσα έχει επιβιώσει μέσα από ολόκληρη την πολυτάραχη ιστορία του νησιού, συμπεριλαμβανομένων των πολυάριθμων πολέμων και κατακτήσεων. Όμως αυτό το όμορφο κτίσμα που χτίστηκε αιώνες πριν, δεσπόζει υπερήφανα πάνω από τη θάλασσα. Θα το διακρίνετε εύκολα από το δρόμο.

Η περιοχή της Χρυσοσκαλίτισσας στα νότια του νομού Χανίων κατοικείται από τα Μινωϊκά χρόνια. Εκείνη την εποχή, στην τοποθεσία υπήρχε ένας οικισμός ψαράδων. Σήμερα, ανάμεσα στο μοναστήρι και το Ελαφονήσι, υπάρχουν μερικά σπίτια. Επίσης υπάρχουν τουριστικά καταλύματα και μια ταβέρνα.

Κοντά στη βάση της μεγάλης σκάλας που οδηγεί στο μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας, θα βρείτε ένα κατάστημα που πουλάει εκκλησιαστικά χειροτεχνήματα, όπως μικρούς σταυρούς και εικόνες, τα οποία αποτελούν όμορφα αναμνηστικά ή δώρα.

Η μονή Χρυσοσκαλίτισσας αποτελεί ένα από τα σημαντικά μνημεία των Χανίων και της Νοτιοδυτικής Κρήτης. Είναι ένα απλό, αλλά εντυπωσιακό κτίσμα, που έχει διατηρήσει ζωντανό το πνεύμα των περασμένων αιώνων. Αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε την υπέροχη παραλία στο κοντινό Ελαφονήσι, μην ξεχάσετε να κάνετε μια στάση στο γραφικό μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας Χανίων.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>