Κόλπος της Σούδας, Κρήτη

Κόλπος της Σούδας, Κρήτη – ένας ιδιαίτερα γραφικός κόλπος, ένα υπέροχο φυσικό λιμάνι και ένας τόπος στρατηγικής σημασίας μέσα στους αιώνες.

 

Ο κόλπος της Σούδας στην Κρήτη είναι ένας μακρύς, στενός κόλπος στη βορειοδυτική ακτή της περιοχής των Χανίων. Βρίσκεται περίπου 7 χιλιόμετρα ανατολικά των Χανίων.

Ο κόλπος της Σούδας είναι ένα μεγάλο φυσικό λιμάνι – ένα από τα καλύτερα προστατευμένα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. Έχει μήκος περίπου 15 χιλιόμετρα και πλάτος μόνο 2-4 χιλιόμετρα.

Ο κόλπος της Σούδας βρίσκεται ανάμεσα στη χερσόνησο του Aκρωτηρίου και τον κύριο όγκο της Βόρειας Κρήτης, και εκτείνεται νότια μέχρι το ακρωτήριο Δράπανο στη χερσόνησο του Αποκόρωνα. Ο κόλπος έχει ένα στενό ισθμό στα δυτικά κοντά στα Χανιά.


Κόλπος της Σούδας, Κρήτη – ένα πανέμορφο έργο τέχνης της φύσης

Ο κόλπος της Σούδας είναι ένας ιδιαίτερα γραφικός κόλπος. Στη βορειοδυτική πλευρά του θα δείτε τις απόκρημνες πλαγιές της χερσονήσου του Ακρωτηρίου, που σχηματίζουν σε κάποια σημεία υπέροχες παραλίες, όπως αυτές στο Μαράθι και το Λουτράκι.

Στη νοτιοανατολική πλευρά του Κόλπου της Σούδας υπάρχουν μερικές από τις καλύτερες παραλίες της περιοχής, όπως αυτές στις Καλύβες και την Αλμυρίδα. Καθώς τα βουνά της χερσονήσου του Αποκόρωνα δεσπόζουν πάνω από τον κόλπο, πολλά σημεία στη χερσόνησο προσφέρουν θέα που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα.

Κοντά στην είσοδο του Κόλπου της Σούδας, και στα ανοιχτά των Καλυβών, βρίσκεται το νησάκι της Σούδας, από το οποίο πήρε και το όνομά του ο κόλπος. Στο νησάκι της Σούδας υπάρχουν τα απομεινάρια ενός Ενετικού κάστρου, το οποίο κατά τη διάρκεια της Ενετικής περιόδου προστάτευε ολόκληρο τον κόλπο. Το όνομα ‘‘Σούδα’’ προέρχεται πιθανότατα από τη Λατινική λέξη ‘‘suda’’, που σημαίνει στενό πέρασμα ή διάδρομος.

Στο βάθος του κόλπου βρίσκεται το λιμάνι της Σούδας, το μεγαλύτερο λιμάνι στη Δυτική Κρήτη. Γύρω από το λιμάνι θα δείτε την ομώνυμη πόλη της Σούδας. Η πόλη της Σούδας χτίστηκε πάνω σε έκταση που παλαιότερα ήταν αλυκές και βάλτοι, και κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 1870.


Η στρατηγική σημασία του Κόλπου της Σούδας μέσα στους αιώνες

Στον κόλπο της Σούδας βρίσκεται ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Ελλάδας. Αν εξετάσουμε την ιστορία, ο κόλπος πάντοτε έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στην προστασία της Δυτικής Κρήτης ενάντια στις επιθέσεις από τη θάλασσα. Σήμερα στον κόλπο υπάρχουν δύο ναυτικές βάσεις, μία του Ελληνικού Ναυτικού και μία των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια του 16ου και 17ου αιώνα, το λιμάνι της Σούδας υπήρξε στρατηγικός στόχος για τους Οθωμανούς, στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν την Κρήτη από τους Ενετούς. Το 1538 ο πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα λεηλάτησε την περιοχή του Αποκόρωνα, σηματοδοτώντας την έναρξη των εχθροπραξιών στην περιοχή.

Ύστερα από πολλές μάχες και μακρές πολιορκίες μέσα και γύρω από τον κόλπο της Σούδας, οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο από έναν αιώνα, το 1645 οι Οθωμανοί κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη των Χανίων, ή  Κάντια, όπως λεγόταν την εποχή των Ενετών. Το 1669 οι Οθωμανοί κατέλαβαν ολόκληρη την Κρήτη, όμως οι Ενετοί κατάφεραν να προστατέψουν μέχρι και το 1715  το κάστρο τους και τη ναυτική βάση στο νησάκι της Σούδας. Κατά την Οθωμανική Κατοχή ολόκληρος ο κόλπος της Σούδας μετατράπηκε σε ένα μεγάλο στρατιωτικό λιμάνι.

Έπειτα από την ανεξαρτησία της Κρήτης, το λιμάνι του κόλπου της Σούδας χρησιμοποιήθηκε ως ναυτική βάση για τους στόλους των μεγάλων δυνάμεων. Τελικά, το 1913, όταν η Κρήτη ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα, το λιμάνι του Κόλπου της Σούδας έγινε μια από τις κύριες βάσεις του ελληνικού στόλου.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γερμανικός κατοχικός στρατός χρησιμοποίησε το λιμάνι ως μεγάλη ναυτική βάση. Σήμερα, δίπλα στην πόλη της Σούδας βρίσκεται το συμμαχικό νεκροταφείο των πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που αποτελεί την τελευταία κατοικία περίπου 1.500 από τους 2.000 Βρετανούς στρατιώτες που έπεσαν στην αιματηρή Μάχη της Κρήτης.

Ο Κόλπος της Σούδας στην Κρήτη είναι ένα σπάνιο φυσικό λιμάνι, που προσφέρει θέα που κόβει την ανάσα, τόσο από τη χερσόνησο του Αποκόρωνα όσο και από τη χερσόνησο του Ακρωτηρίου. Έχοντας γίνει αντικείμενο διεκδίκησης ανάμεσα στους λαούς που στο παρελθόν κατάκτησαν το νησί της Κρήτης, ο Κόλπος της Σούδας είναι ένα μέρος μεγάλης ομορφιάς και ιστορικής σημασίας.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>