Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων

Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων – η πύλη εισόδου στη Δυτική Κρήτη

 

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων (κωδικός IATA: CHQ) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην Κρήτη και το μεγαλύτερο στη Δυτική Κρήτη. Ονομάζεται “Ιωάννης Δασκαλογιάννης”, από τον διάσημο τοπικό επαναστάτη ενάντια στον οθωμανικό ζυγό κατά τον 18ο αιώνα.

Καθώς το νησί της Κρήτης αποτελεί το τμήμα της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση από ολόκληρο τον κόσμο, το αεροδρόμιο είναι πολυσύχναστο κατά τη θερινή περίοδο. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων εξυπηρετεί περισσότερους από 2 εκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο. Υπολογίζεται ότι στην αιχμή της θερινής περιόδου η ωριαία κίνησή του μερικές φορές ξεπερνά τους 2.500 επιβάτες.


Η μεγάλη ιστορία του Διεθνούς Αεροδρομίου Χανίων

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων είναι, εκτός από πολιτικό, και στρατιωτικό αεροδρόμιο. Άρχισε τη λειτουργία του το 1954 στο Μάλεμε, αλλά το 1959 μεταφέρθηκε στο Ακρωτήρι στη σημερινή του τοποθεσία.

Το πρώτο τερματικό του χτίστηκε το 1967, και το 1974 η πρώτη διεθνής πτήση έφτασε στο Αεροδρόμιο Χανίων. Καθώς οι τουρίστες στα Χανιά αυξάνονταν χρόνο με το χρόνο, το παλιό τερματικό έπρεπε να αντικατασταθεί με ένα νέο και μεγαλύτερο. Το κτίριο του νέου τερματικού ολοκληρώθηκε το 1996.

Το 2005 ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες επεκτάσεις του αεροδρομίου. Το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων έχει συνολική επιφάνεια περίπου 15.000 τ.μ. και 6 θέσεις ελλιμενισμού αεροπλάνων.


Πηγαίνοντας από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων βρίσκεται στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου, σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης των Χανίων.

Ο ευκολότερος τρόπος για να φτάσετε από και προς το αεροδρόμιο είναι με ταξί, καθώς τα δρομολόγια των λεωφορείων από το Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων προς την πόλη των Χανίων και αντίστροφα δεν είναι καθόλου τακτικά – υπάρχουν μόνο 2-3 δρομολόγια λεωφορείων καθημερινά.

Αν θέλετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο, υπάρχουν γραφεία από διάφορες εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων μέσα στο τερματικό του αεροδρομίου. Αν θέλετε να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας, υπάρχει άφθονος χώρος στάθμευσης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων.


Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων – πτήσεις και υπηρεσίες

Καθώς οι περιοχές των Χανίων και του Ρεθύμνου έχουν πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο, το Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων εξυπηρετείται από πολλές διεθνείς αερογραμμές, συμπεριλαμβανομένων της Easyjet, της Air Berlin, της Thomson Airways, της TUIfly και πολλών άλλων. Οι τοπικές πτήσεις στην Ελλάδα εξυπηρετούνται από την Aegean Airlines και την Olympic Air. Υπάρχουν περίπου 6 με 10 τοπικές πτήσεις καθημερινά, αναλόγως της περιόδου.

Μέσα στο τερματικό του Διεθνούς Αεροδρομίου Χανίων μπορείτε να βρείτε καταστήματα, κάποια από τα οποία διαθέτουν Κρητικά προϊόντα και τοπική τέχνη, ιδανικά για ενθύμια και δώρα. Υπάρχουν επίσης εστιατόρια, καφετέριες, μηχανήματα ΑΤΜ και ένα κατάστημα αφορολόγητων ειδών (duty free).

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων διαθέτει επίσης αστυνομία που διαρκώς ελέγχει την περιοχή του αεροδρομίου και του τερματικού. Στο αεροδρόμιο υπάρχει επίσης και ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρικό κέντρο για την περίπτωση επειγόντων περιστατικών.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων είναι ένα από τα πιο σύγχρονα αεροδρόμια στην Ελλάδα, και έχει χτιστεί και οργανωθεί με σκοπό να εξυπηρετεί μεγάλους όγκους επιβατικής κίνησης. Όταν ταξιδεύετε στη Δυτική Κρήτη, η εμπειρία σας από το Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αυτή ενός μικρού αλλά πλήρως λειτουργικού αεροδρομίου, με πολύ φιλικό προσωπικό.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>