Βάμος Κρήτης

Βάμος Κρήτης: Μια ματιά στα παραδοσιακά ορεινά Χανιά, στο κέντρο της πανέμορφης χερσονήσου του Αποκόρωνα.

 

Ο Βάμος Κρήτης είναι ένα όμορφο χωριό, στο οποίο η παραδοσιακή Κρήτη είναι ακόμα ζωντανή. Βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πόλης των Χανίων.

Ο Βάμος της Κρήτης είναι ένα χωριό της ενδοχώρας σε ορεινή περιοχή. Μπορείτε να πάτε στο χωριό από την πόλη των Χανίων, χρησιμοποιώντας τα αξιόπιστα τοπικά λεωφορεία.

Ο Βάμος έχει διατηρήσει σε εντυπωσιακό βαθμό το παραδοσιακό στυλ και την αρχιτεκτονική του, και έχει γίνει κέντρο του οικοτουρισμού στην Κρήτη.


Βάμος Κρήτης – εκεί όπου η παράδοση συναντά τις σύγχρονες ανέσεις

Ο Βάμος δίνει περισσότερο την αίσθηση μιας μικρής πόλης παρά ενός χωριού. Πολλά από τα παλιά του κτίρια έχουν συντηρηθεί με εξαιρετικό τρόπο, διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο ζωντανή την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής.

Ένα από τα πράγματα που κάνουν το Βάμο Χανίων να ξεχωρίζει είναι η τοπική αναπτυξιακή εταιρία που ιδρύθηκε στο χωριό και έχει την ευθύνη για την ήπια τουριστική ανάπτυξη στο χωριό και τη γύρω περιοχή. Μέχρι στιγμής, η εταιρία αυτή έχει καταφέρει να αποκαταστήσει εξαιρετικά καλά κάποια από τα παλιά κτίρια του χωριού, που σήμερα χρησιμοποιούνται σαν οικοτουριστικά καταλύματα, μια ταβέρνα, μια καφετέρια και ένα κατάστημα με παραδοσιακά προïόντα της περιοχής του Αποκόρωνα.

Ένας περίπατος στα σοκάκια του Βάμου Κρήτης αποτελεί μια αλησμόνητη εμπειρία: Σε κάθε γωνιά του χωριού θα ανακαλύψετε προσεκτικά αναστυλωμένα κτίρια ή νεότερα σπίτια χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, φτιαγμένα από πέτρα, ξύλο και άλλα υλικά.

Άλλο πλεονέκτημα του Βάμου είναι η φιλική και εξυπηρετική φύση των ντόπιων που διατηρούν την παραδοσιακή, αγνή φιλοξενία των ανθρώπων της Κρητικής υπαίθρου. Στο Βάμο, ποτέ δε νιώθετε μόνος.


Βάμος Κρήτης – στην καρδιά της χερσονήσου του Αποκόρωνα

Ο Βάμος βρίσκεται στο κέντρο της χερσονήσου του Αποκόρωνα Χανίων, και είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας του Αποκόρωνα. Η περιοχή του Αποκόρωνα συνδυάζει βουνό και θάλασσα και αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Κρήτης.

Στην ορεινή περιοχή γύρω από το Βάμο, εκτός από πεύκα, υπάρχουν βελανιδιές και έλατα. Η χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνει πολλά βότανα, μερικά από τα οποία έχουν ιαματικές ιδιότητες.

Γύρω από το Βάμο της Κρήτης υπάρχουν πολλά γραφικά χωριουδάκια που διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και αρχιτεκτονική. Γενικά, τα χωριά του Αποκόρωνα, καθώς βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο, δημιουργούν μαζί ένα υπέροχο τοπίο, αν διαθέτετε αυτοκίνητο. Εάν δε έχετε αυτοκίνητο, εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα τοπικά λεωφορεία – σιγουρευτείτε μόνο ότι γνωρίζετε το πρόγραμμά τους.

Προχωρώντας βόρεια και προς τα ανατολικά του Βάμου, θα θαυμάσετε το άλλο πρόσωπο του Αποκόρωνα: την καταπληκτική ακτογραμμή του.  Το μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής, κυρίως στα ανατολικά, είναι βραχώδες και απόκρημνο, προσφέροντας ένα τοπίο άγριας παράκτιας ομορφιάς. Ωστόσο, υπάρχουν σημεία, κυρίως στο βορρά, όπου υπάρχουν υπέροχες παραλίες με άμμο.

Οι πιο γνωστές παραλίες του Αποκόρωνα, που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερης των 10 χιλιομέτρων βόρεια του Βάμου είναι η Αλμυρίδα και οι Καλύβες. Και οι δύο είναι μεγάλες παραλίες με άμμο, και με πολύ καλές ανέσεις για τους επισκέπτες. Άλλη μεγάλη παραλία κοντά στο Βάμο είναι αυτή του θερέτρου της Γεωργιούπολης, στα ανατολικά της χερσονήσου του Αποκόρωνα.

Ο Βάμος Κρήτης είναι ένα μικρό χωριό στα ορεινά Χανιά, όπου το παρελθόν συναντά το παρόν με τον πιο γραφικό τρόπο. Η περιοχή γύρω από το χωριό, τα υπόλοιπα παραδοσιακά χωριά, και οι εξαιρετικές κοντινές παραλίες, κάνουν την επίσκεψή σας στο Βάμο της Κρήτης μια υπέροχη ταξιδιωτική εμπειρία.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>