Ασκύφου Κρήτης

Ασκύφου Κρήτης: Ορεινή γοητεία και μεγαλειώδης φύση σε ένα ιστορικό, γραφικό οροπέδιο των Χανίων.

 

Το Ασκύφου Κρήτης δεν είναι ένα χωριό, αλλά μια κοινότητα που αποτελείται από τέσσερα μικρά χωριά: το Αμμουδάρι, τις Καρές, το Γωνί και τις Πετρές. Το Ασκύφου βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης των Χανίων και αποτελεί τμήμα της περιοχής των Σφακίων.

Ανάμεσα στα χωριά που αποτελούν την κοινότητα Ασκύφου Κρήτης, το πιο οργανωμένο είναι το Αμμουδάρι. Στο Αμμουδάρι θα βρείτε μερικές παραδοσιακές ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Γενικά, το Ασκύφου δεν προσφέρει μεγάλη ποικιλία ανέσεων στους ταξιδιώτες, αλλά αυτό αποτελεί μέρος της άγριας ομορφιάς του.

Στο Ασκύφου μπορείτε να φτάσετε από τα Χανιά, είτε με αυτοκίνητο είτε με τα τοπικά λεωφορεία. Χαρακτηριστικό της κοινότητας είναι η μεγάλη εκκλησία των δύο Σφακιανών Αγίων, του Μανώλη και του Ιωάννη.


Ασκύφου Κρήτης – ένας τόπος με μοναδική ορεινή γοητεία

Το Ασκύφου Χανίων πήρε το όνομά του από την αρχαία ελληνική λέξη “σκύφος”, που σημαίνει κύπελλο. Το όνομα αυτό προέρχεται από το ομώνυμο οροπέδιο όπου βρίσκεται η κοινότητα Ασκύφου, το οποίο έχει σχήμα κυπέλλου, καθώς περιβάλλεται από τις ψηλές κορυφές των Λευκών Ορέων. Το οροπέδιο Ασκύφου βρίσκεται σε ύψος 750 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το οροπέδιο Ασκύφου είναι ιδανικό για την κτηνοτροφία. Κατά συνέπεια, η κύρια ασχολία των ντόπιων είναι η εκτροφή αιγοπροβάτων, την οποία διευκολύνει το γεγονός ότι η περιοχή δεν είναι ιδιαίτερα τουριστική. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το οροπέδιο είναι από τα λίγα μέρη στην Κρήτη που καλύπτονται με χιόνι. Το Ασκύφου είναι επίσης γνωστό ως ο τόπος με τα μεγαλύτερα δάση κυπαρισσιών στην Κρήτη.

Ένα από τα πιο γνωστά φυσικά μνημεία του οροπέδιο Ασκύφου Χανίων είναι το Φαράγγι της Ίμπρου, το δεύτερο μεγαλύτερο της Κρήτης, μετά το μεγάλο Φαράγγι της Σαμαριάς.

Το Φαράγγι της Ίμπρου ξεκινάει από το χωριό Ίμπρος, στο νοτιότερο σημείο του οροπέδιου Ασκύφου, και καταλήγει στο χωριό Κομιτάδες, ένα χωριό πολύ κοντά στη θάλασσα της Νότιας Κρήτης και κοντά στο χωριό Χώρα Σφακίων.

Το Φαράγγι της Ίμπρου έχει μήκος 7 χιλιομέτρων και είναι εύκολο να το διασχίσει κανείς περπατώντας, αρκεί να κατεβείτε μέσα από το φαράγγι από Βορρά προς Νότο ή από το χωριό Ίμπρος προς το χωριό Κομιτάδες, και όχι αντίθετα, λόγω της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς ανάμεσα στις άκρες του φαραγγιού: το χωριό Ίμπρος, στα νότια του οροπέδιου Ασκύφου, έχει υψόμετρο 700μ., ενώ το χωριό Κομιτάδες είναι σχεδόν στο επίπεδο της θάλασσας.  Θα μπορέσετε να διασχίσετε το φαράγγι σε 2-3 ώρες, όμως, όπως ισχύει για κάθε εξόρμηση σας στην Κρητική ύπαιθρο, να φροντίσετε να έχετε πάντα μαζί σας αρκετό νερό και να αποφεύγετε τις καυτές μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού.


Ασκύφου Κρήτης – μία απομονωμένη αλλά ιστορική τοποθεσία

Σε παλαιότερες ιστορικές περιόδους, το οροπέδιο Ασκύφου υπήρξε απομονωμένο σε σχέση με τις μεγάλες πόλεις στη βόρεια ακτή της Δυτικής Κρήτης. Παρόλα αυτά, αποτελούσε πάντοτε στρατηγική τοποθεσία που συνέδεε τη βόρεια με τη νότια ακτή του νομού Χανίων.

Αν προσθέσουμε στο παραπάνω το ελεύθερο πνεύμα των ντόπιων, δεν προκαλεί έκπληξη το ότι το Ασκύφου έχει υπάρξει τόπος αδιάκοπων επαναστάσεων και μαχών ανάμεσα στους ντόπιους και στις ξένες δυνάμεις που ήθελαν να καταλάβουν το νησί.

Οι Ενετοί, οι Οθωμανοί, οι Αιγύπτιοι, και στην πρόσφατη ιστορία τα γερμανικά Ναζιστικά στρατεύματα, όλοι ενεπλάκησαν σε σκληρές μάχες ενάντια στον τοπικό πληθυσμό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι εδώ στο Ασκύφου, για πρώτη φορά στην Κρήτη, οι Έλληνες κέρδισαν τη μάχη ενάντια στα πιο ισχυρά Οθωμανικά στρατεύματα κατοχής το 1821, τη χρονιά της Ελληνικής Επανάστασης. Σήμερα, σε ολόκληρη την περιοχή του Ασκύφου, βρίσκονται διάσπαρτα μνημεία σε ανάμνηση των σκληρών μαχών που έλαβαν χώρα σε αυτόν τον τόπο.

Το Ασκύφου Κρήτης είναι μια παραδοσιακή κοινότητα και ένα οροπέδιο με ιδιαίτερα χαρίσματα που το κάνουν να ξεχωρίζει από άλλους δημοφιλείς προορισμούς στα Χανιά. Το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, που περιλαμβάνει το γειτονικό Φαράγγι της Ίμπρου, και η ενδιαφέρουσα ιδιοσυγκρασία του τοπικού πληθυσμού, κάνουν το Ασκύφου Κρήτης την τέλεια τοποθεσία, αν θέλετε να γευτείτε την άλλη πλευρά των Χανίων και της κρητικής φιλοξενίας.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>