Αναρρίχηση στην Κρήτη

Αναρρίχηση στην Κρήτη – οι περιοχές του νησιού για ορειβασία και αναρρίχηση είναι απλά εκπληκτικές

 

Η αναρρίχηση στην Κρήτη είναι μια δραστηριότητα που προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση. Παρόλο που η αθλητική ορειβασία και αναρρίχηση δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη στην Κρήτη όσο σε άλλα μέρη της Ευρώπης, το νησί έχει πολλά να προσφέρει στους ορειβάτες.

Όντως, όταν κάνετε αναρρίχηση στην Κρήτη, βιώνετε από πρώτο χέρι τη συνεχή αλλαγή του εδάφους: από τα ψηλά βουνά στο κεντρικό τμήμα της Κρήτης, στους βραχώδεις λόφους και τα εντυπωσιακά φαράγγια στο βόρειο και το νότιο τμήμα του νησιού.

Παρόλο που διαθέτει κάποιες από τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου, η Κρήτη είναι επίσης πολύ ορεινή, με τρείς οροσειρές με ύψος μεγαλύτερο από τα 2.000 μέτρα: τα Λευκά Όρη στα δυτικά, το Όρος Ίδη ή Ψηλορείτης στο κέντρο, και το Όρος Δίκτη στα ανατολικά.


Κάνοντας αναρρίχηση στην Κρήτη – τα Λευκά Όρη

Τα Λευκά Όρη της Κρήτης είναι η απόλυτη τοποθεσία για ορειβασία και αναρρίχηση στη Δυτική Κρήτη. Η υψηλότερη κορυφή τους είναι οι Πάχνες, σε υψόμετρο 2.453 μέτρων.

Τα Λευκά Όρη είναι η μεγαλύτερη οροσειρά στην Κρήτη. Έχοντας περισσότερες από 50 κορυφές με υψόμετρο μεγαλύτερο από 2.000 μέτρα, και περισσότερες από 100 κορυφές με υψόμετρο μεγαλύτερο από 1.500 μέτρα, τα Λευκά Όρη είναι ένα φανταστικό μέρος για να κάνετε αναρρίχηση στην Κρήτη.

Στα Λευκά Όρη υπάρχουν επίσης πολλά εντυπωσιακά φαράγγια, κυρίως στο νότιο τμήμα τους, το μεγαλύτερο από τα οποία, το διάσημο Φαράγγι της Σαμαριάς, είναι και το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Και όχι μόνο: οι θαυμάσιες παραλίες στα βόρεια και τα νότια, καθώς και τα παραδοσιακά χωριά στα βουνά, κάνουν την αναρρίχηση στην Κρήτη μια πλούσια, πολύπλευρη εμπειρία.

Τέλος, έχει ενδιαφέρον να γνωρίζετε ότι τα Λευκά Όρη πήραν το όνομά τους είτε από το ότι είναι καλυμμένα με χιόνι μέχρι την άνοιξη, είτε από τις ασβεστολιθικές τους κορυφές που φαίνονται λευκές κάτω από το φως του ήλιου.


Κάνοντας αναρρίχηση στην Κρήτη – προτεινόμενες περιοχές αναρρίχησης στη Δυτική Κρήτη

Η κορυφή Γκίγκιλος και η περιοχή που την περιβάλλει θεωρούνται το πιο γραφικό μέρος για αναρρίχηση στην Κρήτη. Τοποθετημένη στα Λευκά Όρη, ακριβώς πάνω από το διάσημο Φαράγγι της Σαμαριάς, η κορυφή Γκίγκιλος έχει περίπου 15 διαφορετικές διαδρομές. Η μια διαδρομή ξεκινάει από την είσοδο του Φαραγγιού της Σαμαριάς στο Ξυλόσκαλο. Λόγω της ιδιαιτερότητας του εδάφους, οι περισσότερες διαδρομές είναι δύσκολες, κυμαινόμενες σε ύψος μεταξύ 400 και 800 μέτρων, και είναι κατάλληλες για τους πιο έμπειρους ορειβάτες.

Το Φαράγγι του Θερίσου αποτελεί πραγματικό παράδεισο για τους ορειβάτες. Το φαράγγι βρίσκεται στη βόρεια πλευρά των Λευκών Ορέων, περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων, και προσφέρει αρκετές διαδρομές με θέα που “κόβει την ανάσα”. To Φαράγγι του Θερίσου αποτελεί απαραίτητο σταθμό κάθε ορειβατικής δραστηριότητας στην Κρήτη.

Αν προτιμάτε την αναρρίχηση δίπλα στη θάλασσα, ο Καλαθάς στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου είναι το κατάλληλο μέρος για εσάς. Σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της πόλης των Χανίων, ο Καλαθάς διαθέτει περίπου 30 διαδρομές. Παρόλο που τα βράχια είναι μόνο περίπου 15 μέτρα ψηλά, οι αναρριχητικές διαδρομές είναι εξαιρετικές – και το ίδιο και η θέα προς τη θάλασσα.

Στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου βρίσκεται και η παραλία του Σταυρού, περίπου 14 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης των Χανίων. Πίσω από την παραλία, βρίσκεται μια απότομη βουνοπλαγιά που αποτελεί ένα από τα καλύτερα σημεία αναρρίχησης στην Κρήτη. Υπάρχουν 6 διαδρομές σε ύψη μεταξύ 60 και 80 μέτρων, οι οποίες θεωρούνται δύσκολες.

Η αναρρίχηση στην Κρήτη είναι μια από εκείνες τις δραστηριότητες που δεν είναι ευρέως γνωστές, αλλά προσφέρουν μεγάλη ικανοποίηση σε αυτούς που τις γνωρίζουν. Αν η ορειβασία είναι κάτι που σας αρέσει και κάνετε, η αναρρίχηση στην Κρήτη μπορεί πολύ καλά να συνδυάσει τις ξένοιαστες διακοπές με τις έντονες εμπειρίες.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στην Κρήτη >>